Compliance & Integrity Blog

Blog o usklađenosti i integritetu

Znači li legalno ujedno i etično? Znači li compliance ujedno i etično poslovanje?

Autor: Silvija Vig

Zakoni predstavljaju standarde vrednovanja ljudskog ponašanja, ali su proizvod politike, odnosno vladajuće većine u pojedinoj državi, pa iako su legitimni, ne znači da moraju biti pravedni i pošteni prema svima.

Knjiga Poslovna etika – poslovni svjetionik menadžerima, ali i obavezno štivo za direktore državnih poduzeća

Zagreb, 5. studenoga 2019. godine – U Zagrebu je predstavljena knjiga Poslovna etika autorice dr. sc. Silvije Vig. Riječ je o visokoškolskom udžbeniku, ali i korisnoj literaturi za sve koji poduzeća žele voditi etično.

Implementacija programa usklađenosti i etike u Republici Hrvatskoj

Autor: Silvija Vig

Compliance & Ethics Programme

Učinkovit program usklađenosti i etike ključna je komponenta unutarnje kontrole i procjene rizika koji štiti tvrtke od gubitka ugleda, materijalnih i financijskih instrumenata koji se mogu pojaviti kao posljedica neprilagođivanja pravnoj regulativi i organizacijskim kodeksima ponašanja.

9 razloga za uvođenje programa etike i usklađenosti

Autor: Silvija Vig

Program etike i usklađenosti (engl. Ethics and Compliance Program) predstavlja organizacijsku politiku koja promiče poštivanje zakona i etičko ponašanje na svim razinama poslovanja, odnosno, određuje granice zakonski dozvoljenog i etičkog ponašanja te predstavlja ključnu komponentu učinkovitog upravljanja rizicima.

Kako provjeriti integritet kod kandidata za posao?

Autor: Silvija Vig

„Netko je jednom rekao kada zapošljavate ljude u kompaniji, gledajte da imaju tri kvalitete: integritet, inteligenciju i energiju. Ako nemaju prvu kvalitetu, druge dvije će vas ubiti.”- Warren Buffet

Danas uspješne kompanije nastoje zaposliti talentirane i stručne pojedince.

6 razloga da treba revidirati etički kodeks

Autor: Silvija Vig

Etički kodeks čini okosnicu programa usklađenosti i etike, stoga ga je potrebno uskladiti s vrijednostima tvrtke, u cijelosti integrirati u organizacijsku kulturu i primjenjivati prilikom donošenja poslovnih odluka.

Je li društveno odgovorno poslovanje uvijek etično?

Autor: Silvija Vig

“Pa postoji li uopće etika kod nas?” “Ja vam u tu etiku uopće ne vjerujem!” samo su neki od komentara koje sam često puta čula kod nas u poslovnom svijetu.

Uloga vodstva u programu usklađenosti i etike

Autor: Silvija Vig

Kako komunicirati vrijednosti poput integriteta, transparentnosti, odgovornosti, poštovanja, ili povjerenja, tako da nisu samo navedene uz misiju i viziju, nego i ugrađena u svakodnevno donošenje odluka i ponašanje?

Identitet, image i reputacija

Autor: Silvija Vig

Nakon doktorskog studija i niza znanstvenih radova koje sam napisala na temu korporativne kulture, klime i poslovne etike, dugo sam razmišljala što bi bio prvi blog na temu usklađenosti i integriteta.

Konferencija “Implementacija programa usklađenosti i integriteta u poslovanje poduzeća”

Autor: Silvija Vig

OBJAVA ZA MEDIJE

Konferencija “Implementacija programa usklađenosti i integriteta u poslovanje poduzeća” okupila je domaće stručnjake za ljudske potencijale, pravnike i menadžere za usklađenost (compliance menadžere) kako bi raspravili utjecaj integriteta na izgradnju korporativne kulture te definirali koje su koristi integriranih programa usklađenosti i integriteta.