Blog o usklađenosti i integritetu

Interna istraga – radionica

Zašto biste trebali prisustvovati ovom programu?

Program je osmišljen kako bi polaznicima pružio temeljiti prikaz provedbe istraga, tj. znanja o tome kako provesti istragu koja štiti organizaciju, pomaže menadžmentu u donošenju odluka i povećava ROI za njihovu funkciju.

Integritet u poslovanju: Etika i donošenje odluka

Zašto biste trebali prisustvovati ovom programu?

Prema istraživanju „Integrity in the Spotlight – the Future of Compliance“, koje je 2018. proveo E&Y, 97% ispitanika prepoznalo je važnim da njihove organizacije djeluje s integritetom.

Pet razloga zbog kojih ljudi slijede loše vodstvo?

Autor: dr.sc. Silvija Vig

„Sljedbenici koji se svjesno i namjerno priklanjaju lošim vođama i sami su loši ljudi.“ – Barbara Kellerman

  1. Vrijednosti

Prije svega treba napomenuti da oni koji slijede loše lidere ne misle za njih da su loši lideri.

Znači li legalno ujedno i etično? Znači li compliance ujedno i etično poslovanje?

Autor: Silvija Vig

Zakoni predstavljaju standarde vrednovanja ljudskog ponašanja, ali su proizvod politike, odnosno vladajuće većine u pojedinoj državi, pa iako su legitimni, ne znači da moraju biti pravedni i pošteni prema svima.

Knjiga Poslovna etika – poslovni svjetionik menadžerima, ali i obavezno štivo za direktore državnih poduzeća

“Knjiga koja samo malo govori o pravu, a namijenjena je pravnicima i menadžerima za usklađenost……koja samo malo govori o psihologiji, a namijenjena je HR stručnjacima, coach-evima i mentorima……koja samo malo govori o ekonomiji, a namijenjena je menadžerima na svim razinama!

Implementacija programa usklađenosti i etike u Republici Hrvatskoj

Autor: Silvija Vig

Compliance & Ethics Programme

Učinkovit program usklađenosti i etike ključna je komponenta unutarnje kontrole i procjene rizika koji štiti tvrtke od gubitka ugleda, materijalnih i financijskih instrumenata koji se mogu pojaviti kao posljedica neprilagođivanja pravnoj regulativi i organizacijskim kodeksima ponašanja.

9 razloga za uvođenje programa etike i usklađenosti

Autor: Silvija Vig

Program etike i usklađenosti (engl. Ethics and Compliance Program) predstavlja organizacijsku politiku koja promiče poštivanje zakona i etičko ponašanje na svim razinama poslovanja, odnosno, određuje granice zakonski dozvoljenog i etičkog ponašanja te predstavlja ključnu komponentu učinkovitog upravljanja rizicima.

Kako provjeriti integritet kod kandidata za posao?

Autor: Silvija Vig

„Netko je jednom rekao kada zapošljavate ljude u kompaniji, gledajte da imaju tri kvalitete: integritet, inteligenciju i energiju. Ako nemaju prvu kvalitetu, druge dvije će vas ubiti.”- Warren Buffet

Danas uspješne kompanije nastoje zaposliti talentirane i stručne pojedince.

6 razloga da treba revidirati etički kodeks

Autor: Silvija Vig

Etički kodeks čini okosnicu programa usklađenosti i etike, stoga ga je potrebno uskladiti s vrijednostima tvrtke, u cijelosti integrirati u organizacijsku kulturu i primjenjivati prilikom donošenja poslovnih odluka.

Je li društveno odgovorno poslovanje uvijek etično?

Autor: Silvija Vig

“Pa postoji li uopće etika kod nas?” “Ja vam u tu etiku uopće ne vjerujem!” samo su neki od komentara koje sam često puta čula kod nas u poslovnom svijetu.